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Dear Ms Warne  
 

CONSULTATION ON THE PROPOSALS FOR REGULATIONS UNDER 
SECTION 15 ON CHARITY REFERENCES IN DOCUMENTS 

 
On behalf of the Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) 
Members in Scotland (IMS) Group, I am pleased to set out below in italicised script 
our comments on the above consultation paper.  Whilst the proposals do not involve 
technical accounting issues, we have members who are involved with charities in both 
professional and voluntary capacities, including company secretarial and legal 
compliance roles.   We are therefore grateful for the opportunity to contribute to the 
development of the proposed Regulations. 
 
Question 1: Do you agree that all charities should have to follow the same mandatory 
requirements for references in documents (i.e. no exemptions)? Or do you consider 
that a financial threshold (such as a gross income of £5,000 pa) should be used to 
exempt smaller charities? If such an exemption threshold were to be set, what level do 
you consider is appropriate? 
 
Broadly, we agree that the same regulations should apply to all. However, we believe 
that there are good arguments in favour of exempting the very smallest (perhaps those 
under £5,000 incoming resources) from certain items.  For example it would be 
onerous for a volunteer to have to add the charity reference manually on every page 
of an off-the-shelf duplicate receipt book.  There should be no exemption with regard 
to the Trustees’ Annual Report. 

___ 
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Question 2: Do you agree that requirements in relation to references in documents 
should be unchanged for charitable companies registered as companies in Scotland? 
 
Yes 

___ 
 
Question 3: Do you agree with the main categories of document proposed to be 
included in the Regulations as requiring mandatory identification information? Are 
there other types or examples of document which should be included? Is the format in 
the Charities Act 1993 (section 5) the best way to describe them? 
 
Yes.   However, we would wish to make two observations: 
 
1. We foresee that there could be problems for small charities in arranging for 

banks to include the charity information on their standard cheque stationery 
without prohibitive cost. 

2. There needs to be clarity about what is and is not a “document”.  For example, 
email correspondence should be subject to these requirements (with guidance as 
to whether each successive reply in an exchange of messages needs to repeat 
the charity information (hopefully not)).  So, arguably, should advertising 
hoardings soliciting donations, but the consultation document does not make 
this clear. 

___ 
 
Question 4: Do you agree that the information charities should be required to include 
on documents is their name (stating that they are a charity if not included in the 
name)? Should they also be required to include a charity reference number? 
 
We agree strongly with regard to name and status as a charity.  We also feel that 
inclusion of the reference number is important, particularly when soliciting donations 
of money. 

___ 
 

Question 5: Do you agree that the "normal" charity name which appears on the 
Register should be included in all formal documents under section 15? 
 
We believe that there is a difficulty with the inclusion of the word “formal” here.  Is 
the term “formal” intended embrace all the various documents in paragraphs 42-47 
of the consultation?  It would be a mistake to create a situation in which by choosing 
to communicate informally a charity can sidestep the regulations.  The regulations 
should apply to all written communication – even the word “document” is sometimes 
interpreted narrowly and could have some people believing the rules do not apply to 
them. 
 
A charity should be required to identify itself consistently.  The introduction of the 
term “normal” is interesting – it may be the intention that this may differ from the 
name in the register of companies,  for example.  At present there are a number of 
charities whose names have become obsolete or archaic, but for whom legal 
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hindrances make a formal change of name impractical.  They should be able to use a 
regular name which differs from their “legal” name provided certain documents,  
such as the Trustees’ Annual Report and perhaps the OSCR register,  provide an 
accessible way for an interested member of the public to link the two. 
 
Consideration should be given to requiring identification by charities’ trading 
subsidiaries, if the scope of the present Act allows this. 

___ 
 
Question 6: Is this the correct approach to documents in other languages? 
 
Yes.  It may be worth considering standardising the required descriptions in the more 
common languages,  as is done in the Companies Acts with regard to Welsh.   Some 
languages may not have words that readily equate to “charity”, and in such cases one 
of the listed standard descriptions should be used. 

___ 
 
Question 7: Do you agree that component elements of Designated religious charities 
should have to provide the additional information, as proposed, on all formal 
documents? 
 
We are generally in favour.  We would observe that many of a church’s 
communications are with their members or regular attenders.   It should not be 
necessary to repeat the charity information to them at all points. 

___ 
 
Question 8: Do you agree that 12 months from the date the proposed regulations 
come into force is an appropriate period of grace for existing charities to use up 
existing stationery and make relevant changes? 
 
Yes. 

___ 
 
Question 9: Does the RIA provide an accurate picture of the impact of the proposed 
requirements and options? Do you have any comments on the draft RIA? Are you 
able to provide any further information which might help expand or improve the RIA? 
 
We have not made a close study of this part of the consultation.  However we are of 
the view that these proposals will not have any undue negative impact on charities, 
governmental costs or the economy in general.  The Regulations form a low cost 
means of improving public knowledge and awareness and reducing opportunities for 
fraudulent activity. 

___ 
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Additional comments 
 
The Regulations will need to be clearly written,  and very clear as to scope so that 
anyone involved in running a charity can discern which requirements attach to each 
type of written material they may produce.  OSCR should be encouraged to supply 
guidance and raise awareness. 
 
We were concerned to read in paragraph 53 that the timescale for further regulation 
of fundraising activities is the “next few years”.  Our view is that the need for updated 
regulation of fundraising activities, particularly with regard to on-street activity,  was 
a main driver for the development of the 2005 Act.   It should be given early priority. 

___ 
 
ICAEW Members in Scotland  
In 2001, the ICAEW established the Institute Members in Scotland (IMS) Group to 
conduct the normal functions of participation and representation of its members 
available to ICAEW Members elsewhere in the UK and Northern Ireland. The Group 
represents over 1,200 Chartered Accountants, 75% of whom work in Scottish business 
organisations including financial services, oil, media and the public sector. The IMS 
Group can draw on the extensive resources of the ICAEW, a professional body with 
more than 125,000 members worldwide.  
 
The IMS Group welcomes circulation of Scottish Executive consultations to allow our 
members to contribute to policy thinking. We hope that the comments on this 
particular consultation will assist the Executive in providing effective and clear 
regulation that assists the work of charities in Scotland. 
 
 
Yours sincerely 
 

 
 
 
FIONA ORMISTON 
Executive 
On behalf of Institute Members in Scotland 
 
Email: fiona.ormiston@icaew.co.uk  


