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PAYE PRIMARY LEGISLATION

GENERAL COMMENTS

1. We welcome the opportunity to comment on the proposed PAYE primary legislation, 
the objective of which is to improve the section 203, Income and Corporation Taxes 
Act 1988 powers, set out in Tax Law Rewrite note CC/SC(02)01 issued in February 
2002 by the Revenue (www.inlandrevenue.gov.uk/rewrite/index.htm).

2. In principle, we support extending the PAYE primary legislation to clarify the powers 
of the Revenue and to confirm existing practice as this will enable the Revenue to do 
things that they are currently reluctant to do which would be beneficial to taxpayers, 
for example adjust tax codes to collect the right amount of tax from starting rate 
taxpayers who have tax deducted from savings income at 20%.  However, what is of 
concern is that the proposed widening of the powers of and use of discretion by the 
Revenue make it easier for them to collect tax from the softer option of the employee 
rather than the employer, and the rights of appeal of the employee are not being 
extended. 

QUESTIONS ON THE DRAFT CLAUSE (paragraph 1.2)

(a) Would it help to make the existing PAYE legislation (including the regulations) 
clearer and more manageable?

3. We doubt that the draft clause will of itself make the rewritten legislation clearer and 
more manageable.  Why should it?  Its purpose is to ensure that parts of the existing 
Regulations are not ultra vires.  Whilst this is a laudable aim we would not expect it to 
have any impact on the clarity of the regulations.

(b) Should the changes be made in the Finance Bill rather than in the rewrite Bill 
later in 2002?

4. We agree that the changes should be made in the Finance Bill.  The changes appear to 
impinge adversely on the rights of taxpayers (even if these are rights no one realises 
that they have) and thus increase taxes.  That is something that ought to be reserved to 
Parliament.  We also consider that some of the proposed changes are undesirable.  
Accordingly, Parliament ought to have the opportunity to debate them.  The Rewrite 
Bill procedure does not give that opportunity.

(c) Do you agree the changes should be deemed always to have had effect, given that  
the intention is only to make clear that what is being done in practice can be 
done, and the complications if it is not?

5. We do not agree that the changes should be deemed always to have had effect.  We 
believe that it is wrong in principle that legislation should be enacted retrospectively, 
let alone for 50 years.  

6. We consider also that the transitional problems are exaggerated.  Neither past agreed 
Schedule E assessments nor self-assessment cases where the return has become final 
can now be re-opened, because section 33(2A) Taxes Management Act 1970 says that 
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taxpayers who did not challenge the Regulations are stuck with them.  For cases 
outside the scope of self-assessment it is now too late to ask for assessments to be 
issued under section 205(4) Income and Corporation Tax 1988 for years before 
1996/97.  Accordingly, we doubt that there is much tax at risk.

7. Anyone who has already challenged the validity of the PAYE Regulations ought to 
retain the benefit of that challenge.  Subject to that, if the Revenue are really worried, 
we would not object to the change applying for 1996/97 and later years, as that would 
only involve five years’ retrospection.

DETAILED COMMENTS ON THE DRAFT CLAUSE

Clause 1(1)

8. We are concerned about this provision unless there is a specific right of appeal for the 
taxpayer.  For example, suppose in 2001/02 Mr X has £150,000 of income from 
employment A and £20,000 income from employment B.  His income from 
employment A is high because he has been sacked and it is mainly a termination 
payment.  When the Revenue issue a notice of coding for 2002/03 for employment A 
in January 2002 they may well ‘reasonably assume’ that Mr X will be a higher rate 
taxpayer for 2002/03 as, until he submits his 2001/02 tax return, they will not 
necessarily know that Mr X’s ‘income’ from employment A is a termination payment. 
It is not reasonable for the new clause to force Mr X to be taxed at 40% on his entire 
£20,000 earnings when the reality is that it is his only income for 2002/03 so his 
average tax rate should be around 15%.

9. Whilst it can be argued that a ‘reasonable assumption’ under clause 1(1) is a 
‘decision’ under clause 1(2)(f) so that there is a right of appeal, the Appeal 
Commissioners may well take a different view.  We consider that an assumption is 
different from a decision.  We would be content with clause 1(1) if it were clarified by 
adding words on the lines of ‘such assumptions are to be treated as decisions for the 
purpose of section 1(2)(f)’.

Clause 1(2)(a)

10. We are in sympathy with the spirit of the provision.  However, we are unfamiliar with 
the phrase ‘unless the employee objects’.  We would welcome clarification of what 
the phrase means, how it is intended that the employee is to object and the 
implications if the Revenue dismiss his objection.  Can the taxpayer object in part?  
What action will the Revenue take where a taxpayer telephones them and says, for 
example, that they have deducted £500 for interest received but as interest rates are 
falling rapidly, the interest will be only £50 this year so please deduct only £50.  Will 
this be acceptable without more?

11. Notices of coding and other relevant literature should contain details about the 
taxpayer’s right of appeal and the procedure.  This would be of assistance to non-
represented taxpayers, many of whom presently are unlikely to realise that they have a 
right of appeal, and would carry the spirit of intelligible and self-explanatory 
legislation and enablement onto the forms that employees encounter.
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Clause 1(2)(c)

12. We accept that there are circumstances where it is impracticable for the employer to 
deduct tax and that other arrangements will need to be made in such circumstances.  
In most such cases we think that the most sensible other arrangement is by direct 
collection, rather than under PAYE.  Accordingly all that is needed is to provide that 
tax does not need to be collected under PAYE where it appears to the Revenue that it 
is impracticable to do so.  That would leave the Revenue free to issue a tax return to 
the employee.  Alternatively, we would welcome clarification of the circumstances 
where it is better to require the employee to apply PAYE himself.  

Clause 1(2)(d)

13. We are particularly concerned about this provision because it moves an obligation to 
pay tax from the employer to the employee.  Existing regulations 42 and 49, Income 
Tax (Employments) Regulations 1993 (SI 1993/744) do this too.  Both regulations are 
unfair insofar as the employee has no right to be told that the Revenue are considering 
applying the provision when the effect of it is to impose upon him a tax liability - in 
many cases relating to an earlier year - which he believes to have been settled under 
PAYE.  Regulation 42 is worse, as there is no right of appeal.  We would welcome 
clarification of why, if an employer makes an error, should the fact that this was made 
‘in good faith’ enable the Revenue to impose a tax charge on a third party who has 
equally acted throughout in good faith. 

14. We are opposed to this one-sided procedure being extended.  Indeed, the rewrite 
should be regarded as giving an opportunity to correct this patent unfairness.  If a 
liability is to be shifted from employer to employee the employee ought to have a 
right to make representations to the Revenue before they consider making a decision 
and both employer and employee should have a right of appeal to the Commissioners 
against the decision.  

Clause 1(2)(f)

15. We accept that clause 1(2)(f) purports to give a right of appeal.  However, we 
consider that such a right will prove illusory as the taxpayer would need to show that 
the Revenue’s exercise of their discretion was ‘Wednesbury unreasonable’, which is 
virtually impossible to do.

Clause 1(4)

16. We are concerned about this clause despite the Revenue’s commentary which says 
that ‘subsection (4) goes with subsection 2(c)’.  We consider that sub-clause 1(4) is 
inconsistent with sub-clause (2)(c).  Sub-clause (2)(c) refers to deduction being 
‘impracticable’.  That is far more restrictive than the conditions in sub-clause (4), 
namely ‘as may be agreed by … the employer’, or ‘not necessary’, or ‘not 
appropriate’.  All of these terms seem to enable a Revenue officer to say to an 
employer ‘Don’t worry if you don’t want to apply PAYE.  I am happy in your 
circumstances to take away this burden that Parliament has put on you and instead 
impose it on the employee’.  It is not acceptable that the Revenue should be given a 
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wide discretion to do this, particularly where there is a perception that there are 
unwritten rules that favour certain types of employer. 

Clause 1(5) 

17. The definition of ‘Inland Revenue’ is cited as meaning the Board or an officer of the 
Board, which means that in the context of the draft clause the two are interchangeable 
for all purposes.  As noted in para 4.18 of the Revenue commentary, there are some 
Regulations that provide specifically for Board approval.  We would not like to see 
this distinction dispensed with.

14-13-36
PCB
6.3.02
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