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Conversion to a Charitable Incorporated Organisation (CIO) 
 
ICAEW welcomes the opportunity to comment on the Conversion to a Charitable Incorporated 
Organisation (CIO) consultation published by Cabinet Office on 1 April  a copy of which is available 
from this link. 
 
This ICAEW response of 9 June 2016 reflects consultation with the ICAEW’s Charity Technical Sub-
Committee of the ICAEW Business Law Committee. This Sub-Committee includes representatives 
from public practice and the charity sector and is responsible for ICAEW policy on charity issues and 
related submissions to legislators, regulators and other external bodies.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/512916/20160322_CIOConversionConsultationDocumentFINAL.pdf


 
ICAEW is a world-leading professional accountancy body. We operate under a Royal Charter, 
working in the public interest. ICAEW’s regulation of its members, in particular its responsibilities in 
respect of auditors, is overseen by the UK Financial Reporting Council. We provide leadership and 
practical support to over 145,000 member chartered accountants in more than 160 countries, 
working with governments, regulators and industry in order to ensure that the highest standards are 
maintained. 
 
ICAEW members operate across a wide range of areas in business, practice and the public sector. 
They provide financial expertise and guidance based on the highest professional, technical and 
ethical standards. They are trained to provide clarity and apply rigour, and so help create long-term 
sustainable economic value. 
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RESPONSES TO SPECIFIC QUESTIONS 

Question 1: Do you support the introduction of these draft regulations? 
 
1. Yes, ICAEW welcomes introduction of regulations that will be helpful to many small/medium 

sized charities that have been formed as charitable companies. 
 
Question 2: Do you believe there is a demand for the introduction of these draft 
regulations? And if so, do you plan to take advantage of them? 
 
2. Yes, we think that a range of small and medium sized charitable companies are keen to convert 

to CIOs and some have been waiting for the relevant provisions of the 2011 Act to be 
implemented to enable them to do so in a cost effective and efficient way. 

 
Question 3: Are there any measures in the draft regulations that you believe should be 
removed or changed? For example, are there other circumstances in which it would not be 
appropriate for the Commission to approve an application for conversion beyond those that 
have been set out in the draft regulations? 
 
3. There are other circumstances when it would not be appropriate for the Commission to 

approve an application for conversion, for instance where Companies House or the CIC 
Regulator is pursuing enforcement against the relevant company. A conversion regime has 
already been implemented in Scotland and that regime provides other examples (in particular 
in OSCR’s SCIOs: A Guide). 
 

4. We are not clear why it is proposed, in Regulation 11(2)/(3), that accounts and reports for a 
financial year ended by the date of application for conversion should have to be filed by that 
date for an application to be appropriate. As it usually takes several weeks, if not months, after 
the year end to finalise and file accounts and, as a matter of law, a company has 9 months in 
which to file, this has a distorting effect, meaning that a company wishing to convert around 
the time of its year end may either need to apply just before its year end or delay until its latest 
accounts have been finalised. Should this provision not apply only where filings are overdue? 
Similar issues arise in respect of Regulation 7.  

 
5. We believe that Regulation 14 requires further consideration as it is difficult to tell from the way 

that it is drafted exactly what is intended. In particular, is it designed simply to make clear that, 
in essence, the pre-conversion regime applies to a conversion CIO in respect of financial 
years ending before the date of conversion and that the requirements imposed on CIOs under 
the 2011 Act apply in respect of financial years ending after the date of conversion or is it 
intended to impose additional duties on conversion CIOs in respect of pre-conversion financial 
years in certain cases? For instance, is it intended to impose 2011 Act duties on converting 
CICs in pre-conversion financial years? If the former is intended, the drafting appears to be 
more involved than necessary. If the latter, it would be helpful if the additional duties could be 
specified more clearly. 

  
6. There are a couple of subsidiary issues on Regulation 14. The definition of  ‘pre-conversion 

financial year’ applies to all years before conversion, not just the year leading up to 
conversion. Regulation 14(2) lists some requirements of the 2011 Act, but does not appear to 
cover all issues that might be relevant (depending on what is intended in Regulation 14 
generally). In particular, section 145 (independent examination) is not included in the list.  

 
Question 4: Are there any measures missing from the draft regulations that you believe 
should be included? 
 
7. Please see our response to Question 3 above regarding additional circumstances where the 

Commission should be able to prohibit conversion). 
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Question 5: Do you agree the measures should be phased in? Do you have any comments 
on the proposed phasing in of the measures? 
 
8. If there are concerns about resources of the Commission, then we agree that the phasing 

approach may be sensible. However, we suggest that the order be changed so that the smallest 
charitable companies can apply first. This is because they are disproportionately affected by the 
administrative burdens of applying with the dual company law and charity law approach of the 
current regime  and because charitable companies under £250,000 income will have the option 
of switching to receipts and payments accounts after conversion to a CIO which will simplify 
their accounting requirements (and can therefore be expected to reduce accounting costs. 

 
Question 6: Do you have any other comments about the regulations or issues that should 
be considered? 

 
9. It would be helpful if more certainty regarding the timetable for conversion could be provided, 

for instance, with the Commission providing reliable indications of the time required for 
conversion after the application is made (in normal circumstances) and allowing companies to 
apply for a fixed conversion date after that time. It may be that these issues could be 
addressed in guidance rather than regulation. 

 
Question 7: Do you agree with our assessment of the impact and effect this legislation will 
have? 
 
10. The Explanatory Note of the draft Regulations states that ‘no impact on the voluntary sector is 

foreseen’. While we take this to mean ‘adverse impact’, we would like to reiterate our belief 
that the  Regulations, once implemented, will be of considerable benefit to the sector. In 
particular, we support the inclusion of CIC’s in the exercise. We would like to see the position 
on registered societies under s.229 of the 2011 Act revisited in due course as, despite some 
potential complications, there are potential advantages in extending the rights to convert to 
community benefit societies. 

 
Question 8: Do you have any comments to make on our assessment? 
 
11. With regard to the draft  Index of Company Names Order, we agree that it will be helpful to have 

CIOs (and SCIOs and NI CIOs) included on the Companies House Register. 


