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‘SERVICE COMPANIES’ IN 2008 FORM P35, QUESTION 6

FOREWORD

Question 6 on HMRC employer end-of-year form P35 for 2008 asks:
 ‘Are you are a Service Company?’

and then:
 ‘If “yes”, have you operated the Intermediaries legislation (sometimes known

as IR35) or the Managed Service Companies legislation?’.

As the meaning of ‘Service Company’ is not readily apparent from HMRC’s guidance
in booklet CWG2 (to which P35 refers) or Helpbook E10, we have been in
communication with HMRC with a view to obtaining definitive guidance for employers
as to what HMRC mean by ‘Service Company’ for the purpose of this question. We
sent a note on 4 April 2008 to HMRC seeking clarification of whether they agreed our
interpretation based on their guidance (see Annex B to the letter) in the hope that it
would be resolved in a telephone conference on 10 April. It was not, but on 14 April
HMRC sent us draft supplementary guidance with an invitation to comment. Our
response submitted on 15 April is reproduced below.

Details about the Institute of Chartered Accountants in England and Wales and the
Tax Faculty are set out in Appendix A. Our Ten Tenets for a Better Tax System
which we use as a benchmark are summarised in Annex A to the letter.

PCB
15.4.08
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SERVICE COMPANIES: 2008 FORM P35, QUESTION 6

TEXT OF LETTER TO HMRC

I thank you for your invitation of yesterday inviting us to comment by the end of
yesterday on draft supplementary guidance on form P35, Question 6. I trust that you
received my holding reply sent yesterday at 17.59hrs, in which we recommended that
you do not publish the supplementary draft guidance. We regret that we were unable
to reply in full within your tight deadline.

Question 6 asks first: ‘Are you are a Service Company?’ and then: ‘If “yes”, have you
operated the Intermediaries legislation (sometimes known as IR35) or the Managed
Service Companies legislation?’.

We remain unable to discern definitively from the proposed supplementary guidance
what HMRC means by ‘Service Company’ in the first part of Question 6. It is unclear
from the wording whether HMRC wants to identify those businesses that do nothing
but supply the services of individuals to perform work for their customers, whether or
not they fall within the IR35 and MSC rules in Chapters 8 or 9 respectively of ITEPA
2003, or whether HMRC wants to identify only those businesses that do fall within
those IR35 and MSC rules.

One of the first of our Ten Tenets for a Better Tax System, which we use to
benchmark tax measures (see Annex A), is ‘certainty’. Neither CWG2, nor E10, nor
the draft supplementary guidance provide certainty as to what HMRC are asking for
in Question 6.

In the light of the fact that:

(a) despite the undertaking in paragraph 4.27 of the consultation document
'Tackling Managed Service Companies’ published at PBR 2006 on 6
December 2006 which said that the question ‘Are you a service company?’
would be accompanied by ‘a clear definition of “service company” to enable a
judgment to be made readily,’ it is impossible to discern what HMRC means
by ‘Service Company’ from the guidance already in the public domain,
therefore no-one completing the forms P35 knows with certainty what the
questions mean, and the draft supplementary guidance does not help dispel
the confusion;

(b) we are now well within the period in which employers are filing their end-of-
year returns P35 and many employers have already filed (we understand
approximately 200,000 P35s had been filed by last Friday, covering
approximately 1 million forms P14) and many more P35s are likely to have
been filed before HMRC publishes adequate guidance; and

(c) those who have already filed should not be obliged to amend their returns in
the light of subsequent guidance and those who have not yet filed, possibly
only because they are waiting for guidance as to how to answer Question 6,
should not be disadvantaged,

we:

(a) recommend that you do not publish the supplementary draft guidance as it
stands;
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(b) would welcome confirmation that HMRC will not use the answers to Question
6 this year and there will be no adverse consequences for those who respond
however they answer the two parts of the question (for example, the replies
will be ignored for risk profiling purposes); and

(c) would welcome an undertaking that HMRC will consult in good time on the
wording of both the questions and the guidance for next year (so that the
wording of next year’s questions and guidance reflect whatever it is HMRC
wants to know).

In addition, we consider that HMRC should, as a matter of urgency, send an
appropriate communication to all employers and post a message on What’s New
saying:

 sorry for the confusion;
 that HMRC will not use the answers to the questions this year and there

will be no adverse consequences for those who respond, however they
answer them; and

 that for next year HMRC will consult employer representatives in good
time on the wording of both the questions and the guidance.

In the absence of comment at the MPPC telephone conference on 10 April, we would
also welcome clarification of whether you agree with the conclusions that we drew in
our paper sent on 4 April …to [you] (Annex B), and specifically, does HMRC expect
all companies providing services (as opposed to selling goods) to answer ‘Yes’ to the
first part of Question 6 and ‘No’ to the second part unless the company is caught by
IR35 or MSC legislation? Or, as we conclude in our paper, the question is concerned
only with those companies caught by IR35 or MSC rules who should be applying
those rules.

Similar undertakings and communications are needed in respect of the ‘Service
Company’ questions on the ITSA tax return. We look forward to your response to the
other questions raised in our [other] letter to [you].



The Tax Faculty of the Institute of Chartered Accountants in England and Wales
TAXREP 29/08

‘Service Companies’: 2008 Form P35, Question 6

5 of 7

Annex A to letter

THE TAX FACULTY’S TEN TENETS FOR A BETTER TAX SYSTEM

The tax system should be:

1. Statutory: tax legislation should be enacted by statute and subject to proper
democratic scrutiny by Parliament.

2. Certain: in virtually all circumstances the application of the tax rules should be
certain. It should not normally be necessary for anyone to resort to the courts in
order to resolve how the rules operate in relation to his or her tax affairs.

3. Simple: the tax rules should aim to be simple, understandable and clear in their
objectives.

4. Easy to collect and to calculate: a person’s tax liability should be easy to
calculate and straightforward and cheap to collect.

5. Properly targeted: when anti-avoidance legislation is passed, due regard should
be had to maintaining the simplicity and certainty of the tax system by targeting it
to close specific loopholes.

6. Constant: Changes to the underlying rules should be kept to a minimum. There
should be a justifiable economic and/or social basis for any change to the tax
rules and this justification should be made public and the underlying policy made
clear.

7. Subject to proper consultation: other than in exceptional circumstances, the
Government should allow adequate time for both the drafting of tax legislation
and full consultation on it.

8. Regularly reviewed: the tax rules should be subject to a regular public review to
determine their continuing relevance and whether their original justification has
been realised. If a tax rule is no longer relevant, then it should be repealed.

9. Fair and reasonable: the revenue authorities have a duty to exercise their
powers reasonably. There should be a right of appeal to an independent tribunal
against all their decisions.

10. Competitive: tax rules and rates should be framed so as to encourage
investment, capital and trade in and with the UK.

These are explained in more detail in our discussion document published in October
1999 as TAXGUIDE 4/99; see http://www.icaew.co.uk/index.cfm?route=128518.



The Tax Faculty of the Institute of Chartered Accountants in England and Wales
TAXREP 29/08

‘Service Companies’: 2008 Form P35, Question 6

6 of 7

Annex B to letter

TAX FACULTY DRAFT SENT TO HMRC ON 4 APRIL 2008

How do I reply to Question 6 on service companies in employer end-of-year form
P35?

Concern has been expressed about Question 6 on HMRC employer end-of-year form
P35 which asks first: ‘Are you are a Service Company?’ and then: ‘If “yes”, have you
operated the Intermediaries legislation (sometimes known as IR35) or the Managed
Service Companies legislation?’.

Form P35 directs the reader to HMRC book CWG2 Employer Further Guide to PAYE
and NICs for more detailed information. No cross reference is provided to where in
CWG2 the more detailed information can be found, but the most logical place is the
final section of Chapter 4 called 'Payments made to an Individual Worker through a
Service Company or Partnership'.

Despite the undertaking in paragraph 4.27 of the consultation document 'Tackling
Managed Service Companies’ published at PBR 2006 on 6 December 2006 which
said that the question ‘Are you a service company?’ would be accompanied by ‘a
clear definition of “service company” to enable a judgment to be made readily,’ the
aforementioned explanation in CWG2 for 2008 jumps straight into descriptions of the
IR35 and managed service company legislation. Whilst it would have been helpful to
have an explicit definition of service company as promised in the condoc, jumping
straight to descriptions of IR35 and managed service companies indicates to us that
the meaning of service company must be interpreted in this context. Incidentally,
CWG2 for 2008 is not readily available on HMRC’s website – their search engine
directs you to that for 2007.

Guidance in HMRC Booklet E10: Finishing the tax year up to 5 April 2008
(http://www.hmrc.gov.uk/helpsheets/e10.pdf) at page 18 explains more clearly what
HMRC consider is a service company. Again, it does this in the context of
engagements affected by the IR35 rules and workers providing their services through
managed service companies.

We interpret both sets of guidance as meaning that unless you are a personal
service company or managed service company within the terms of Chapters 8 or 9 of
Part 2, ITEPA 2003, then you should reply ‘no’ to the first question.

Furthermore, if you have answered ‘no’ to the first question, then the answer to the
second must also be ‘no’. If, on the other hand, you are applying the IR35
intermediaries legislation or running managed service companies then you are likely to
be able to work out quite easily that you should answer ‘yes’ to both questions.
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APPENDIX A

ICAEW AND THE TAX FACULTY: WHO WE ARE

1. The Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) is the
largest accountancy body in Europe, with more than 128,000 members. Three
thousand new members qualify each year. The prestigious qualifications offered
by the Institute are recognised around the world and allow members to call
themselves Chartered Accountants and to use the designatory letters ACA or
FCA.

2. The Institute operates under a Royal Charter, working in the public interest. It is
regulated by the Department for Business, Enterprise and Regulatory Reform
through the Financial Reporting Council. Its primary objectives are to educate and
train Chartered Accountants, to maintain high standards for professional conduct
among members, to provide services to its members and students, and to
advance the theory and practice of accountancy, including taxation.

3. The Tax Faculty is the focus for tax within the Institute. It is responsible for tax
representations on behalf of the Institute as a whole and it also provides various
tax services including the monthly newsletter TAXline to more than 10,000
members of the ICAEW who pay an additional subscription.

4. To find our more about the Tax Faculty and ICAEW including how to become a
member, please call us on 020 7920 8646 or email us at taxfac@icaew.com or
write to us at Chartered Accountants’ Hall, PO Box 433, Moo rgate Place, London
EC2P 2BJ.
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