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INTRODUCTION 
 
1. The Institute of Chartered Accountants in England and Wales (‘the Institute’) 

welcomes the opportunity to comment on Urgent Issues Task Force (UITF) 
Information Sheet 79 concerning a proposed Abstract on ‘The interpretation of 
equivalence for the purposes of section 228A of the Companies Act 1985’, 
published for comment by the UITF in May 2006.  We have reviewed the 
proposed Abstract and set out below our response to its proposals. 

 
WHO WE ARE  

 
2. The Institute is the largest accountancy body in Europe, with more than 

127,000 members.  Three thousand new members qualify each year.  The 
prestigious qualifications offered by the Institute are recognised around the 
world and allow members to call themselves Chartered Accountants and to use 
the designatory letters ACA or FCA. 

 
3. The Institute operates under a Royal Charter, working in the public interest.  It 

is regulated by the Department of Trade and Industry through the Financial 
Reporting Council.  Its primary objectives are to educate and train Chartered 
Accountants, to maintain high standards for professional conduct among 
members, to provide services to its members and students, and to advance the 
theory and practice of accountancy.  

 
 SUPPORT FOR THE PROPOSAL 
 
4. We support the proposed Abstract. 
 
 OTHER ISSUES 
 
 The Seventh Directive 
 
5. Footnote 7 of the proposed Abstract states that the exemption under section 

228A will not be available unless the higher parent’s consolidated accounts 
include:  

 
 (i) all subsidiary undertakings of the UK parent as defined in UK law (as 

required by section 228A (2)(a)), and 
 
 (ii) all other undertakings of the higher parent that are required to be 

consolidated by the Seventh Directive. 
 
 We recommend that for prominence and additional clarity, this material 

should be elevated to the main text of the Abstract.  However, paragraph (ii) as 
drafted can be read as being too restrictive and thus causing an apparent 
inconsistency with the final sentence of paragraph 15 of the proposed 
Abstract.  We believe the main point at issue is that in the case of companies 
in the UK sub-group it is important that they are all included in the higher 
parent’s consolidated accounts but that there is, perhaps, a lesser requirement 
relating to the consolidation of other entities in the higher parent’s group. 
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Paragraph 15 indicates merely that the omission of a non-UK sub-group entity 
from the consolidation where the Seventh Directive would require its inclusion 
could lead to a lack of equivalence where the effect on the consolidated 
accounts is material.  This leaves appropriate scope for the exercise of 
judgement. 

 
6. The definition of subsidiary undertakings in the Seventh Directive is less 

onerous than in UK GAAP, because it includes Member State options that 
were taken up in the UK but may not have been taken up elsewhere in Europe.  
We suggest that the provisions of the Seventh Directive concerning 
undertakings required to be consolidated should be attached as an appendix to 
the Abstract for ease of reference.   

 
 Equivalence of the annual report 
 
7. The exemption under section 228A is dependent on the equivalence of the 

accounts ‘and, where appropriate, the group’s annual report’ (emphasis 
added).  It is not clear whether this means that the higher parent is required to 
prepare an ‘equivalent’ annual report (ie, a directors’ report in the UK) as well 
as ‘equivalent’ accounts in order to be able to take advantage of the 
exemption.  It is possible to interpret the provision to mean that where such a 
report is prepared by the higher parent it would have to be ‘equivalent’ for the 
exemption to be available, but that in the absence of such a report the 
exemption would still be available. 

 
8. We suspect that the UITF may not itself be in a position to resolve this point, 

which appears to hinge on the interpretation of the words ‘where appropriate’.  
We nevertheless urge the UITF to provide a definitive ruling, as we fear that 
otherwise divergent practice will arise.  Obtaining a definitive ruling is likely 
to involve consultation with the Department of Trade and Industry and/or the 
European Commission. 
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