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ADVANCE PRICING AGREEMENTS (APAs)



Introduction
1 We refer to your letter and enclosures of 17 December 1998 and our recent telephone 

conversation.  We thank you for the opportunity to meet you informally and we 
welcome the opportunity to now comment on the draft clauses and Statement of 
Practice.  Our comments on the draft clauses are set out below.

Clause 1(2) - Scope of APAs
2 We believe that the scope of APAs should be extended to include,  in particular,  the 

following situations:

- thin capitalisation under section 209(2)(da) ICTA 1988.

- the "special relationship" circumstances contemplated by section 788(3)(c)(ii). 
There are two points which need to be made.  Firstly, we believe that an APA 
should cover the relatively few cases where there may be a special relationship 
within  section  788(3)(c)(ii)  even though there  is  not  the  necessary  degree  of 
connection to bring Schedule 28AA into play.  Secondly, where Schedule 28AA 
does apply but has been covered by an APA, we believe that the Revenue should 
not have the power to invoke section 788(3)(c)(ii) to override the APA.

3 We believe that consideration should also be given to APAs in relation to matters which 
may give rise to chargeable gains and capital allowances.

Clause 1(2)(b) - Definition of ‘permanent establishment’
4 It is unclear whether the reference in this clause to a "permanent establishment" is a 

reference  to  an  "establishment"  as  defined  in  section  788(3)(c)(i)  ICTA 1988.   We 
believe the problem could be resolved by the deletion of the word “permanent”.
 
Clause 1(4)

5 This clause makes it clear that new clauses 1(2)(d) and (e) are specifically related to 
schedule 28AA (transfer pricing rules).  However, we believe that the other parts of new 
clause 1(2) (ie (a), (b) & (c)) should refer to sections 11(2) and 788(3)(c) ICTA 1988 
and section 126(2) FA 1995.

Clause 1(5)(a)
6 We are confused by this sub-clause, and various opinions have been expressed as to what 

it is meant to say.  One view is that the clause appears to suggest that the scope of an 
APA might vary the normal legal/tax consequences of a transaction.  This is not what we 
understand  to  be  the  purpose  of  APAs.   Their  purpose  is  simply  to  agree  what  is 
essentially a matter of quantification, and should not give an administrative power to the 
Revenue to change the rules on a case by case basis.  We suspect that this is not the 
intention of the clause.

7 Another, more likely, view is that a taxpayer is being asked to venture an opinion on 
what would be the outcome without an APA, when the whole point is that the taxpayer 
has applied for an APA to resolve an area of doubt and uncertainty.  This appears to put  
the taxpayer in an impossible position which, on the face of it, might prejudice his APA 
application.  We believe that a taxpayer can only reasonably be expected to put forward 
his  APA  proposal,  disclosing  fully  the  circumstances,  terms  and  nature  of  the 
transactions, with the objective of reaching agreement with the Revenue.
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8 We would  be  grateful  for  an  explanation  as  to  what  this  sub-clause  is  designed  to 
achieve.  We suspect that it will need to be redrafted to make its intentions clearer, but 
our preference is for it to be deleted.
 
Clause 2(2) - Revocation

9 Taxpayers should be able to rely on an APA where they have complied with the terms of 
the agreement.  If a binding agreement is made on the basis of proper disclosure, we are 
concerned that there should be no general power of revocation by the Revenue until the 
facts change.  It is, of course, likely that changes in the facts will be identified by the 
periodic monitoring information which will need to be supplied by the taxpayer under 
the terms of the agreement.  

10 Although we are opposed to a general power of revocation, in any event the question of 
revocation should be capable of appeal to the Special Commissioners, including where 
the points referred to in clauses 2(2)  and 2(5)  are  in issue.   Although such disputes 
would  essentially  be  contractual  in  nature,  an  appeal  to  the  Special  Commissioners 
would provide a suitable forum for review which is relatively inexpensive and which 
would  avoid  the  necessity  for  the  taxpayer  applying for  a  judicial  review.   For  the 
avoidance of doubt, we believe that this is a separate issue from the normal rights of 
appeal referred to in paragraph 44 of the draft Statement of Practice.

Clause 2(4) - Information requirements

11 We  understand  that  the  information  requirements  set  out  in  this  clause  mirror  the 
corresponding rules in the US tax code.  However, the requirements do not fit easily 
with self assessment for companies.  In principle, the normal rules should apply so that 
taxpayers with APAs should self-assess their  liability.  If  any ongoing information is 
required, beyond the normal self assessment information, then this should be specified 
clearly at  the outset in the APA and there should be no general power given to the 
Revenue.  Therefore, we are of the view that the words “or by virtue of any request 
made by an officer of the Board in accordance with the terms of the agreement.” should 
be deleted.

12 If the taxpayer does not comply with the APA and/or does not make suitable disclosure, 
then we would have thought that the taxpayer will  face penalty consequences in the 
normal  way.   We would be grateful  for  clarification of  the penalty position as it  is  
intended to apply to APAs.

Clause 2(5) - False and misleading information
13 The provisions of this paragraph need to be moderated. The consequences set out are 

acceptable where there is fraud or negligence, but do not take into account incorrect 
information  provided innocently  in  good faith.   In  addition,  the  paragraph takes  no 
account  of  the  materiality/gravity  of  the  ‘offence’.   In  particular,  if  information  is 
innocently  provided  and  is  not  material  then  the  agreement  should  not  be  void. 
Similarly, if the information, although false or misleading, did not affect the decision of 
the Revenue staff in agreeing the APA, it should not void the contract.

Clause 3(1) - Effect of APAs on non-parties
14 Section 3(1) be appears to permit agreements which are at variance with the arms length 

rule in schedule 28AA ICTA 1988.  We believe that the section should provide that a 
question determined in accordance with the agreement is deemed to be in accordance 
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with para 1 schedule 28AA or any other applicable statutory provision.  Accordingly, we 
do not think that it should disapply any part of that schedule.

Clause 3(2)
15 We believe that it is wrong in principle that an APA between the Revenue and, say, 

Company A can effectively bind Company B, even though Companies A & B will be 
connected within the expanded definition of Schedule 28AA.  This contrasts with, for 
example, the position under paragraph 12(4) of Schedule 28AA, where Company B is 
entitled to be heard in Company A’s appeal.  The logical outcome is to exclude any 
transactions  with  UK counterparties  or  to  include  those counterparties  in  a  tripartite 
agreement (as contemplated by clause 3(4)).

Concluding remarks
16 We would be delighted to discuss this further with you, if that would be helpful.  We 

have a number of points which we wish to raise in respect of the draft Statement of 
Practice and we will write to you under separate cover shortly.

17 We appreciate your advance offer of a further meeting to discuss these points.  May we 
suggest that we first finalise our points in relation to the Statement of Practice, and that 
we then have a meeting.  However, if you would like to have a meeting to discuss the 
above points beforehand, we will be happy to do so.

14-11-11
FH/AM
31.1.99
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