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INTRODUCTION

1. The Institute of Chartered Accountants in England and Wales (the Institute)
welcomes the opportunity to comment on the International Financial
Reporting Interpretations Committee Draft Interpretation D23 Distributions of
Non-cash Assets to Owners, published in January 2008.

WHO WE ARE

2. The Institute operates under a Royal Charter, working in the public interest.
Its regulation of its members, in particular its responsibilities in respect of
auditors, is overseen by the Financial Reporting Council. As a world leading
professional accountancy body, the Institute provides leadership and practical
support to over 130,000 members in more than 140 countries, working with
governments, regulators and industry in order to ensure the highest standards
are maintained. The Institute is a founding member of the Global Accounting
Alliance with over 700,000 members worldwide.

3. Our members provide financial knowledge and guidance based on the
highest technical and ethical standards. They are trained to challenge people
and organisations to think and act differently, to provide clarity and rigour, and
so help create and sustain prosperity. The Institute ensures these skills are
constantly developed, recognised and valued.

MAJOR POINTS

Opposition to the proposals

4. We do not support the proposed Interpretation. We accept that views are
divided on the issue, and that the proposals will have their supporters.
However, there is insufficient agreement on the right approach for the IFRIC
to make an ‘interpretation’ at this time - that is, before the principles
underpinning the distinction between equity and liabilities and the accounting
for common control transactions have been established. Distributions of non-
cash assets to owners are accounted for at book value in many jurisdictions,
including the UK, where this has been generally accepted practice for many
years without drawing criticism. This approach is simple and straightforward
and provides useful information to users.

Recognition of the ‘profit’ or ‘loss’

5. We have grave concerns about recognising a so-called ‘profit’ when the
company has received nothing in return for the asset. As economic benefits
do not flow to the entity, it is difficult to see that there is any gain to recognise.
However, we accept that there is a view that the notional ‘gain’ arises through
management’s actions and decisions in the sense that they have satisfied a
dividend promised to shareholders by giving them an asset whose fair value
equates to what would have had to be paid in cash had that been the nature
of the distribution, and therefore disclosing it provides useful information for
users. Where such a gain should be reported is, we believe, more
problematic.

6. In the present state of international GAAP, we believe a distribution is a
transaction with owners, and so should be dealt with through equity rather
than profit or loss. We trust that the IFRIC will withdraw these proposals, but



if it is determined to press ahead we believe that in the absence of a properly
articulated comprehensive income statement and finalisation of the
debt/equity project, the difference arising should be dealt with in equity.

7. In our view, much of the dissension about what constitutes the correct
accounting arises from whether a non-cash distribution is viewed as one
transaction or two (ie, whether the non-cash distribution involves the creation
of a liability settled by the distribution of an asset or is instead an obligation to
distribute the specific asset). If the transaction is the creation of a liability
settled by the distribution of an asset, then the settlement could be seen as
being equivalent to the sale of the asset followed by the payment of a cash
dividend. We can see that the ‘two transactions’ view might lead to different
accounting.

8. This divergence is further emphasised when considering the nature of the
distribution. A very common example would be the demerger of part of a
group, in which the shares of the subsidiary are distributed pro rata to the
parent's shareholders. In such circumstances, the same shareholders
ultimately own the same assets, but the assets are merely represented by two
shareholdings. It is difficult to see a demerger of this kind as anything other
than a single transaction, or that measuring it at fair values provides any
useful information to investors.

9. In the case of a demerger, if a gain is to be booked at all (which we do not
believe it should be), we note that it should not be booked later than the
liability. To recognise the gain later would understate net assets temporarily.
The fact that the gain and distribution must be simultaneous reinforces the
view that this is no more than a grossing up of a single transaction (not the
separate creation and settlement of a liability).

10. Different considerations arise when the transaction involves the distribution
of, say, an item of property, plant and equipment. In these circumstances it
might be reasonable to achieve consistency by requiring the asset to be
remeasured to fair value when the liability is recognised, although it is not
clear how this can be achieved under existing accounting standards. But in
the case of a demerger, any such revaluation would relate to unrecognised
goodwill.

Fair values

11. The proposals are an unnecessary and unhelpful extension of fair value
accounting. There is no pressing demand for this from users of financial
statements. We see no reason to measure a specific non-cash asset at fair
value when it is not carried at fair value by the company. It is more
appropriate for the measurement to reflect the carrying amount of the non-
cash asset. The effect of applying fair values will be to report the holding gain
inherent in the assets at the very time when the company is committed to
relinquishing the asset via a distribution.

Cost-benefits

12. We note that the distribution of an asset that is ultimately controlled by the
same parent entity before and after the distribution is scoped out of the
proposed Interpretation. We understand the reasoning behind this. However,
the effect will be to create needlessly different accounting inside and outside



the group. Moreover, we fear that establishing this treatment for transactions
outside the group will create pressure to account in the same way intra-group,
which would be highly undesirable.

13. As noted in paragraph 8 et seq above, a typical example of distributing non-
cash assets to owners is a demerger of part of a group. It is difficult to find an
argument for incurring what may be significant costs to have the subsidiary
being demerged valued when there is no benefit to the shareholders, who
continue to hold exactly what they held before, but now separated into two
shareholdings.

Role of the IFRIC

14. We question whether this issue falls to the IFRIC to deal with, given the
absence of IASB literature on transactions with owners on which to base an
interpretation. Indeed, the decision to deal with the issue through IFRS 5
Non-current Assets Held for Sale and Discontinued Operations, is an implied
admission of this lack, given that it deals with the different issue of carrying
value recovered through a sale. As noted in paragraph 4 above, it is
premature to address this issue until the principles underpinning the
distinction between equity and liabilities and the accounting for common
control transactions have been established.

15. We note that the proposals do not converge with US GAAP and will in fact
create a GAAP difference. Under US GAAP (APB 29 Accounting for
Nonmonetary Transactions) spin-offs (demergers) are accounted for at book
value, subject to impairment considerations.

RESPONSES TO SPECIFIC QUESTIONS

Question 1 Specifying how an entity should measure a liability for a
dividend payable (dividend payable)

Paragraph 9 of the draft Interpretation proposes that an entity should
measure a liability to distribute non-cash assets to its owners in
accordance with IAS 37 Provisions, Contingent Liabilities and
Contingent Assets. The IFRIC concluded that all dividends payable,
regardless of the types of assets to be distributed, should be addressed
by a single standard.

Do you agree with the proposal? If not, do you agree that all dividends
payable should be addressed by a single standard? Why? What
alternative would you propose?

16. We do not agree with the proposal. IAS 37 is not the relevant standard,
because the distribution does not meet the definition of a provision - ‘a liability
of uncertain timing or amount’. Moreover, fair valuing at the balance sheet
date, as required under the proposals, is not currently a feature of IAS 37.

17. We do not regard it as axiomatic that all dividends payable should be dealt
with in a single standard. In any event, we do not believe that it is for IFRIC
to make this decision, which should be made by the Board in the light of
decisions about the distinction between equity and liabilities and how to
account for common control transactions. We do accept that all distributions
have the same purpose regardless of the types of assets to be distributed.



We also agree with the principle that all dividends payable should be
measured consistently, by which we mean the amount should reflect the
carrying value of the assets used to pay it..

18. If the IFRIC is determined to proceed with the proposed interpretation, it will
be necessary to:

(a) distinguish why the liability to pay the dividend does not fall within the
definition of a financial liability in paragraph 11 of IAS 32 Financial
Instruments: Presentation; and

(b) explain why the liability for the distribution is recognised earlier than
permitted by paragraph AG13 of IAS 32, which makes clear that a
liability is only assumed when there is a legal obligation to the
shareholders to make a distribution (which indicates a tension with
IAS 37 and a constructive obligation approach); and

Question 2 Specifying how any difference between the carrying amount
of the assets distributed and the carrying amount of the dividend
payable should be accounted for when an entity settles the dividend
payable

Paragraph 12 of the draft Interpretation proposes that, when the
dividend payable is settled, any difference between the carrying amount
of the assets distributed and the carrying amount of the dividend
payable should be recognised in profit or loss. Paragraphs BC28–BC43
of the Basis for Conclusions explain the reasons for this proposal. The
Basis for Conclusions also includes an alternative view that the
difference should be recognised directly in equity (see paragraph BC44).

Which view do you support and why?

19. As noted above in paragraph 4, we believe that accounting at book value is
an acceptable treatment, which would result in there being no difference to
account for. If fair values are applied as in the proposals, we are opposed to
recognising the difference in profit or loss. If a difference is recognised, we
agree with the arguments in BC 44, which point to recognising the difference
in equity.

Question 3 Whether an entity should apply the requirements in IFRS 5 to
non-current assets held for distribution to owners

Both the Board and the IFRIC concluded that the requirements in IFRS 5
Non-current Assets Held for Sale and Discontinued Operations should
be applied to non-current assets held for distribution to owners as well
as to non-current assets held for sale (see paragraphs BC45–BC48 of
the Basis for Conclusions).

Do you agree that an entity should apply IFRS 5 to non-current assets
that are held for distribution to owners? If not, why and what alternative
would you propose?

20. As we point out in paragraph 14 above, IFRS 5 is not the appropriate
standard to deal with distributions to owners, because the carrying value of
assets held for such distributions will not be recovered principally through a



sale. The assets are not sold, nor is their carrying value recovered in any
way: they are being given away to shareholders, who own them before and
after the transaction.

21. The proposal to apply IFRS 5 seems to be based on the idea that the carrying
value of the assets will no longer be recovered principally through continuing
use (see paragraph BC 46). However, following this principle, it would not
just be assets held for distributions to owners that come within the scope of
IFRS 5, but also, for example, assets held for scrapping (ie, held for disposal
for nil proceeds).

22. Given that IFRS 5 should not apply in the case of a dividend commitment or
other obligation to distribute assets, the assets will remain at carrying value.
Carrying value depends on the nature of the asset involved. In the case of a

non-cash financial asset, the carrying value will be measured at fair value
under IAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement. In
practice, in the case of, say, a demerger, there may be a basket of financial
and non-financial assets

The Board noted that IFRS 5 requires an entity to classify a non-current
asset as held for sale when the sale is highly probable and the entity is
committed to a plan to sell (emphasis added). For assets held for
distribution to owners, this raises the following three questions:

(a) Should an entity apply IFRS 5 when it is committed to make a
distribution or when it has an obligation to distribute the assets?

(b) Do you think there is a difference between those dates?

(c) If there is a difference between the dates and you think that an
entity should apply IFRS 5 at the commitment date, what is the
difference? What indicators should be included in IFRS 5 to help
an entity to determine that date?

23. If IFRS 5 is to be applied, it should be at the commitment date. However, this
will not be the date at which the obligation arises. Paragraph AG13 of IAS 32
is clear that a liability is created for a distribution when a company formally
acts to make one and the company becomes legally obligated to the
shareholders to do so.

24. Under UK law, declaration of a distribution by the directors does not create a
legal obligation on the company. That does not happen until the distribution
is declared by the company in general meeting; or in the case of an interim
dividend authorised under the company’s constitution, when the dividend is
paid or settled.

25. We do not believe that additional indicators should be brought into IFRS 5.

Email: desmond.wright@icaew.com
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