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TREASURY SHARES

INTRODUCTION

1 We refer to the consultation document published by the Department of Trade and 
Industry (DTI) in September 2001 and welcome the opportunity to comment on the 
tax aspects. 

2 Our comments below are in relation to the tax aspects of the proposal, as set out in 
section 6 and Annex D. The Institute of Chartered Accountants in England and Wales 
(ICAEW) has responded directly to the DTI on the company law aspects of the 
consultation. The responses to the questions set out in Annex D below have also been 
included in the main ICAEW response.

GENERAL COMMENTS

3 We welcome the tax proposals set out in the document. They appear very sensible.

4 We regret that the consultation document, which contains important information 
about proposed changes to the tax rules for share buy-backs, was not available on the 
Inland Revenue website. Further, there was no cross-reference to it in the Inland 
Revenue's consultation register. We think that any consultation document which 
involves tax issues should as a minimum be included in the Inland Revenue's 
consultation register, linked where necessary to the site which actually contains the 
document.

RESPONSES TO QUESTIONS SET OUT IN ANNEX D 

Paragraph 9 - Treatment of a purchase of shares into treasury

Comments are invited:

i) on whether the current tax treatment of share repurchases should be extended to 
purchases without cancellation; 

5 We agree with the proposal to extend the current tax treatment. Given that the 
commercial impact between:

 buying shares into treasury and later reselling them; and
 repurchasing for cancellation and later making a fresh issue of shares

is for all practical purposes identical, we cannot see what other solution could be 
proposed.
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ii) on any practical issues which need to be considered.

6 We have no further comments on this question.

Paragraph 11 - Shares held in treasury
Views are invited on the proposal that treasury shares should be excluded from 
issued share capital for tax purposes, and should also be disregarded when applying 
tests based on a percentage of issued share capital.

7 It is sensible to disregard shares held in treasury when calculating ownership 
percentages, if only because you will otherwise attribute less than 100% in total to the 
actual owners. In this respect, the wording of paragraph 6.4 (ii) in the document is not 
entirely clear. It states:

. . . shares held in treasury would be treated as though they had been cancelled.  
Accordingly, they would be excluded from the company’s issued share capital 
for tax purposes and would be disregarded when applying tests based on a 
percentage of issued share capital . . .  

8 We would welcome clarification that this means that the shares will be excluded from 
the company's issued share capital when applying tests based on a percentage of 
issued share capital. 

Paragraph 15 - Shares sold from treasury
Views are invited on the proposed treatment of shares sold from treasury.

9 We agree with the proposal that shares sold by a company from treasury should be 
regarded as an issue of shares for the purposes of, for example, capital gains rollover 
relief on a takeover (section 135, TCGA 1992) and any other reliefs which rely on 
shares being issued.

10 We would welcome clarification as to why the Revenue is said to be reviewing the 
effect on tax reliefs which depend on an issue of shares. We would also welcome 
clarification as to the scope of this review; paragraph 6.4 says 'for example in the 
context of Venture Capital Trusts', while Annex D refers to Venture Capital Trusts 
(VCTs) exclusively.

11 Given the equivalence between 'cancel and reissue' and 'buy into treasury and resell', 
there appears to be no reason why the proposed company law change should open up 
areas for tax avoidance. The Enterprise Investment Scheme (EIS) and the Corporate 
Venturing Scheme already contain extensive rules to prevent relief being given for 
'recirculating' what is in reality an existing investment and we do not think that further 
rules are necessary. 

12 The highly complicated EIS rules are difficult enough to apply in practice, but the 
number of investors who need to worry about them is usually very small. The same 
sort of provisions would by quite inappropriate for the much more widely held VCTs. 
There is already an anti-avoidance provision (at paragraph 1(9) of Schedule 15B, 
ICTA 1988) which denies income tax relief for a VCT investment where the 
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investment was made as part of tax avoidance scheme. We would have thought that 
this provision was sufficient to counter any abuse.

Paragraph 17 - Stamp duty
Views are invited on the proposed Stamp Duty treatment of repurchases of shares 
without cancellation and sales from treasury.

13 As paragraph 4.3 says, at present when a company purchases its own shares no 
instrument of transfer is required. Therefore section 66, Finance Act 1986 charges 
with stamp duty the return (Form 169) delivered to the registrar of companies under 
section 169, Companies Act 1985.  Stamp duty reserve tax (SDRT) is inapplicable 
because any agreement, oral or written, between shareholder and company for the 
shares to be repurchased is not an agreement to ‘transfer’ chargeable securities, within 
section 87(1), Finance Act 1986.

14 A purchase without cancellation is likely to be preceded by an agreement that is 
arguably liable to SDRT and to involve a proper instrument of transfer, because of 
section 183(1) of the 1985 Act.  Will the stamp duty be collected by a charge on Form 
169 or on the transfer?  If the former, it will be necessary for Form 169 to cancel the 
SDRT charge under section 92(1), Finance Act 1986. In order to avoid double 
taxation, the transfer itself would then need to be exempted.  This seems preferable, 
from a consistency point of view and because it may be unclear at the time of 
purchase whether the shares will be cancelled or not (see Appendix D paragraph 7).

15 When treasury shares are sold, there will doubtless be an agreement liable to SDRT 
and also a transfer, which presumably will be exempted from stamp duty (as there is 
no charge on a new issue), either specifically or by means of a new category in the 
Schedule to the Stamp Duty (Exempt Instruments) Regulations 1987 (SI 1987/516), 
and which will cancel the SDRT charge.

16 If you have any questions, please let us know. We will be happy to discuss any 
aspects with you further and we would welcome copy of any feedback on this 
consultation.

FJH
14-45-8
19 November 2001

The Tax Faculty of the Institute of Chartered Accountants in England and Wales'
35d3dd78-c770-44d8-a972-a1d34e758e44.odt

4


