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 INTRODUCTION 
 
1. The Institute of Chartered Accountants in England and Wales (‘the Institute’) 

welcomes the opportunity to comment on Exposure Draft 29 Revenue from Non-
Exchange Transactions, published for comment by the International Public Sector 
Accounting Standards Board in January 2006.  We have reviewed the Exposure 
Draft and set out below our response to its proposals. 

 
WHO WE ARE  

 
2. The Institute is the largest accountancy body in Europe, with more than 127,000 

members.  Three thousand new members qualify each year.  The prestigious 
qualifications offered by the Institute are recognised around the world and allow 
members to call themselves Chartered Accountants and to use the designatory 
letters ACA or FCA. 

 
3. The Institute operates under a Royal Charter, working in the public interest.  It is 

regulated by the Department of Trade and Industry through the Financial 
Reporting Council.  Its primary objectives are to educate and train Chartered 
Accountants, to maintain high standards for professional conduct among 
members, to provide services to its members and students, and to advance the 
theory and practice of accountancy.  

 
 MAJOR ISSUES 
 
4. Paragraph 60 of the Exposure Draft states that ‘An entity shall recognize an asset 

in respect of taxes when the taxable event occurs and the asset recognition criteria 
are met.’  We agree with this, but it is important to emphasise that both the 
relevant taxable event criterion and the revenue recognition criteria must be met 
before taxes can be recognised in the financial statements (as income or as assets).   

 
5. The financial statements should only include as tax income those amounts that are 

capable of being recognised as income by the reporting entity. No reporting entity 
should be placed under an obligation to report in the financial statements 
statistical or economic estimates of the ‘tax gap’ or tax foregone.  Such amounts 
are always likely to be subject to fundamental uncertainty, such that the reporting 
entity is unlikely to ever to be able itself to state that accounts containing such 
estimates give a ‘true and fair’ view . 

 
6. Compliance with the revenue recognition principles set out in paragraphs 4 and 5 

above is important in ensuring that the financial reporting framework supports 
financial statements that give a true and fair view, such that external auditors will 
be able to give an unqualified opinion.  The alternative could be qualifications 
repeated over a number of years, with corresponding loss of confidence by users 
in the financial statements.  We point, for example, to the European Court of 
Auditors’ qualification of the accounts of the European Commission for 10 years 
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in succession.  Such long-running qualifications ultimately detract from the 
effectiveness of financial reporting and from the value of the audit opinion.  

 
 RESPONSE TO THE SPECIFIC MATTERS FOR COMMENT  
 
 (a) Exclude entity combinations that are non-exchange transactions from the 

scope of the Standard (see paragraph 2). 
 
7. We agree.  In our response to the previous Invitation to Comment (ITC) we 

emphasised the importance of retaining some form of merger accounting for 
PSEs.  We suggest that the IPSASB should consider the financial reporting of 
entity combinations in the public sector only when the results of the IASB’s  
business combinations project are known.  IFAC and its IPSASB should 
encourage the IASB to take account of the importance for PSEs of retaining some 
form of merger accounting when developing its proposals under Phase 2 of the 
business combinations project. 

 
 (b) Include within the scope of the IPSAS compulsory contributions to social 

security schemes (e.g. health and disability insurance, aged pensions) which are 
in the nature of non-exchange transactions. In particular:  

 
 (i) Do you think that these compulsory contributions to social security 

schemes should be explicitly excluded from the scope? 
 
8. We consider that compulsory contributions to social security schemes should be 

included within the scope of the IPSAS.  
 
 (ii) Do you think that the ED gives enough guidance in respect of such 

compulsory contributions? If not, do you think the IPSAS should explicitly 
address these compulsory contributions and provide specific guidance to 
assist entities determine to what extent such contributions should be 
considered as exchange transactions? (See paragraph BC27)  

 
9. We think it would be helpful if the IPSAS specifically addressed these 

compulsory contributions.  We do not suggest that detailed guidance is necessary, 
but a summary of the principles as they might be applied to these contributions, 
perhaps with examples, would be helpful. 

 
 (c) Define terms as set out in paragraph 8. These definitions have been 

developed by the IPSASB for this IPSAS. Please identify any amendments to the 
definitions that you consider necessary. 

 
10. We are content with the definitions. 
 
 (d) Distinguish exchange and non-exchange components of non-exchange 

transactions. Paragraphs 11 and 12 note that these transactions may comprise 
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two components, one of which is an exchange transaction, each component of 
which is recognized separately. 

 
11. We agree. 
 
 (e) Include guidance to clarify that restrictions do not give rise to the 

recognition of a liability on initial recognition of the transferred asset (paragraph 
20). Do you agree that restrictions do not give rise to liabilities on initial 
recognition of the transferred asset? 

 
12. We agree with the principle and we are content with the analysis in paragraph 20. 
 
 (f) Require recognition of assets when resources are transferred or when the 

reporting entity has an enforceable claim to resources that are to be transferred 
(see paragraphs 33 – 34 and paragraph 80). The ED notes that before a claim to 
a resource is enforceable, the resource does not meet the definition of “control of 
an asset” because the recipient reporting entity cannot exclude or regulate the 
access of the transferor to the resource. 

 
13. We agree. 
 
 (g) Measure assets acquired in a non-exchange transaction at their fair value 

on initial recognition and amend IPSAS 12, “Inventories”, IPSAS 16, 
“Investment Property” and IPSAS 17, “Property, Plant and Equipment” to be 
consistent with this requirement (see paragraphs 38 – 39 and the Appendix). 
IPSAS 12 currently requires inventory to be initially recognized at cost, and 
IPSASs 16 and 17 currently require that where assets are acquired for no cost or 
a nominal cost, their cost is their fair value as at the date of acquisition. 

 
14. We agree.  We further consider that more guidance at a principle level should be 

provided on how to measure the fair value of assets acquired in a non-exchange 
transaction. 

 
 (h) Require that a liability be recognized in respect of an asset transferred 

subject to conditions upon initial recognition of the transferred asset (paragraph 
50). When the condition has been satisfied the liability is reduced, or 
derecognized, and revenue recognized. Alternatively, do you consider that the 
IPSAS should only require the recognition of a liability when it is more likely than 
not that the condition will not be satisfied (see paragraph BC11)? In addition, are 
you of the view that the requirements relating to the recognition of a liability in 
respect of a condition applies equally to depreciable and non-depreciable assets? 

 
15. We agree that conditions attaching to an asset should be recognised as liabilities 

upon initial recognition of the transferred asset, and treated as set out in the ED.  
We agree with the analysis in paragraph BC 11 that the alternative could result in 
premature recognition of revenue. 
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 (i) Require liabilities related to inflows of resources to be measured 

according to the requirements of IPSAS 19, “Provisions, Contingent Liabilities 
and Contingent Assets” (paragraph 52). 

 
16. We agree. 
 
 (j) Require a non-exchange transaction that gives rise to the recognition of 

an asset to also give rise to the recognition of revenue to the extent that a liability 
is not recognized (paragraph 54). Are there any non-exchange transactions in 
which it would be appropriate to initially recognize the gross inflow of economic 
benefits or service potential represented by the asset as revenue even if a liability 
is also recognized, with the simultaneous recognition of an expense for the 
liability? 

 
17. We agree. 
 
 (k) Require a reporting entity to recognize liabilities in respect of advance 

receipts related to taxes (see paragraph 67) and advance receipts related to 
transfers (see paragraph 105). 

 
18. We agree. 
 
 (l) Not permit the netting of expenses paid through the tax system (see 

paragraphs 72 – 76) against taxation revenue. Instead such expenses must be 
recognized separately on a gross basis. The ED distinguishes between expenses 
paid through the tax system and tax expenditures, and notes that tax expenditures 
are foregone revenue, not expenses. 

 
19. We agree.  With regard to the reporting of tax expenses on a gross basis, this 

appears to accord with practice in the UK. 
 
 (m) Permit recognition of services in-kind that satisfy the recognition 

requirements (see paragraphs 99 – 103) and require disclosure of the nature and 
type of services in-kind received, whether recognized or not (paragraph 107108). 

 
20. We agree although we would welcome more consideration as to when recognition 

should be encouraged rather than simply permitted. 
 
 (n) Provide entities a five year period in which to conform their accounting 

policies in respect of taxation revenue to the requirements of this Standard.  (See 
paragraphs 115 – 122). Do you believe that transitional provisions should be 
provided in respect of other non-exchange transactions? 
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21. We agree that a five-year transitional period is acceptable for tax revenue.  We do 
not believe that transitional provisions are necessary for other non-exchange 
transactions. 

 
 
 
 
 
DW\06.07.06 
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