9 July 2010

Our ref: ICAEW Rep 65/10

Mme Francoise Flores

Chair

European Financial Reporting Advisory Group
13-14 Avenue des Arts

B-1210 Brussels

By email: commentletter@efrag.org

Chére Mme Flores
IASB ED/2010/4 Fair Value Option for Financial Liabilities

The ICAEW welcomes the opportunity to comment on EFRAG’s draft comment letter, published in
March 2009, on the International Accounting Standards Board Exposure Draft ED/2010/4 Fair
Value Option for Financial Liabilities. Our responses to the main issues highlighted by EFRAG are
set out below.

Question on paragraph 15: Do you agree with EFRAG’s view concerning the accounting
mismatch that arises in the case of financial assets that are linked to an issuer’s own credit
risk?

We do not agree that an exception should be made to allow accounting mismatches to be
presented in profit or loss. We agree with EFRAG’s assessment that many of the concerns that the
proposals may cause an accounting mismatch are due to confusion surrounding the meaning of
the term ‘credit risk’. If it is made clear that “changes in the credit risk of the liability” refers to the
effect of the credit quality of the issuer on the financial liability rather than to credit risk more
generally, mismatches should occur only rarely, if ever. It would reduce complexity if the standard
does not address such rare situations.

If the alternative approach were to be adopted, then it should be made mandatory that the whole
fair value movement of the liability is presented in profit or loss if presenting it outside profit or loss
would give rise to a mismatch. Introducing an additional option would not be helpful.
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Question on paragraph 16: Are you aware of any other circumstances in which this type of
mismatch arises?

The proposals as currently worded are of particular concern for the insurance industry. For certain
products, such as unit linked business, it may not be desirable that a change in the market price of
credit should necessarily result in the movement in the liability being taken to OCI. This is because
the credit risk of the liability will not necessarily be the same as the credit risk of the issuer. We are
concerned that a movement in market spreads that causes unit linked assets to fall in value would
result in part of the corresponding fall in the value of the unit linked liabilities being taken to OCI,
because it relates to a change in the market price of credit for the insurer. If the default method in
IFRS 7 was used then this could result in a mismatch in the income statement.

Question on paragraph 27: If you prefer the two-step approach, please explain why you
believe it provides information that is more useful?

We do not support the ‘two-step’ approach. In practical terms, including the number in both profit or
loss and OCI potentially increases complexity and reduces understandability. The rationale for the
two-step approach is to provide useful information, but this objective can be better met through
note disclosure. Therefore we would support, as an alternative to the two-step approach, a
requirement for note disclosure of the total fair value change of the financial liability, together with
the amount that is due to own credit.

Question on paragraph 36: Are you in favour of reclassification of gains or losses resulting
from changes in a liability’s credit risk to profit or loss? If so, why? If not, why not?

We are unable to agree or disagree whether gains and losses should be reclassified. It is
unfortunate that a clear conceptual case has not been made regarding the presentation of the
elements of the performance statement. The question of whether or not recycling should be
permitted is arbitrary in the absence of a clear articulation of the purpose of OCI. As a result there
are different views relating to recycling and different treatments of items within IFRS. For example
recycling is required on disposal of foreign investments in IAS 21 and prohibited on the disposal of
an equity investment where the option has been taken to carry this investment at fair value through
OCIl under IFRS 9. Those who believe that net income should include all realised gains and losses
support recycling in appropriate circumstances, believe that recycling should be required where a
liability is derecognised before its maturity. In the absence of conceptual justification for the IASB’s
approach, the prohibition on recycling can be seen as an arbitrary rule. We note there is nothing in
IFRS to prohibit the transfer of gains and losses from OCI to the profit and loss account reserve
when the liability is derecognised. It may be useful for the application guidance to make this point.

Question 1: Do you believe that that an asymmetrical treatment of assets and liabilities in
IFRS 9 would negatively affect the quality of provided information? If so, please explain
why. If not, please explain why not.

We do not believe that an asymmetrical treatment of assets and liabilities is possible, given that
one entity’s equity is another entity’s financial asset, nor necessarily desirable since amortised cost
often provides better information about the expected future cash flow for liabilities that will be
settled. However, we have concerns about importing wholesale the remaining IAS 39 provisions
without appropriate amendment. IFRS 9 is intended to be the enduring, less complex standard for
financial instruments and as such, the benefits of reviewing, rationalising and aligning the language
for financial liabilities as far as possible with that of financial assets, so that the standard works as
a coherent whole, must exceed the costs in terms of the time needed to conduct this work and to
conform the final standard. We recognise, however, that creating the best standard possible may
be incompatible with meeting the June 2011 deadline.

Question 2: Currently the rationale for bifurcating embedded derivative is that an entity
should not be allowed to circumvent the recognition and measurement requirements for
derivatives merely by embedding a derivative in another contract. Since leveraged financial
assets will be at fair value through profit or loss under IFRS 9, embedded derivatives will be



reported in profit or loss as part of the total instrument. Therefore, there will be no need to
have requirements to bifurcate embedded derivatives for reasons of anti abuse. Should
IFRS 9 nevertheless allow entities to bifurcate embedded derivatives? If so, why?

Question 3: If you believe that bifurcation should be allowed for hybrid financial assets,
when and how should embedded derivatives be separated?

In an ideal world, we would strongly encourage the Board to draft a standard for financial liabilities
that uses the principles, language and concepts underlying IFRS 9 to the maximum extent
possible. We believe it should be possible to revise the language, such that a bifurcation approach
is based upon the characteristics of financial asset notion in IFRS 9, without significantly changing
the underlying accounting for financial liabilities and thus retaining the bifurcation requirements.
Although we understand the IASB believe that such an approach is likely to have the same
outcomes as IAS 39, retention of the IAS 39 rules will result in inappropriate anomalies between
holders and issuers of financial instruments. For example, the issuer would not have to bifurcate an
embedded derivative which could result in less than double the rate of return but such a feature
would result in the holder having to fair value the instrument. Similarly, it is not clear why an
interest rate cap in a loan may result in an embedded derivative that requires bifurcation by the
issuer of the loan but not result in the holder having to fair value the financial asset.

However, it should be recognised that some liabilities may contain equity-like features where the
application of a bifurcation test based upon the characteristics of financial asset notion in IFRS 9
may not be appropriate, for example the ability to defer coupon payments. Such terms are not
considered to be embedded derivatives in IAS 39 and although such instruments would be
measured at fair value by the holder under IFRS 9 we do not believe such instruments should be
measured at fair value under any modified proposals for financial liabilities.

Question 4: Do you have any specific concerns about the fact that, as a consequence of the
application of the IFRS 9 requirements to financial liabilities, there will be no reliability
exemption for derivatives financial liabilities on unquoted equity instruments? If so, why?

No, we are content for the requirements for financial liabilities to be aligned with financial assets in
this area.

Please contact me should you wish to discuss any of the points raised in the attached response.
Yours sincerely
John Boulton
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